Vierailijalle

Millaista lääniä täältä löytyy? Se on aika iso kysymys, sillä iso on myös Tsingis Derbyn hevosten laidunalue.

Tsingis Derbyn tila sijaitsee Khövsgölin provinssissa pohjois-Mongoliassa. Pienen ponin kokoiset villilampaat laiduntavat viimeisten jäätyneiden heinänkorsien perässä, ja maakotkat liitelevät vuorten yllä. Pohjoisessa kaukaisuuteen levittäytyvät Siperian loputtomat taiga ja tundra, etelässä taas avautuvat Mongolian kuuluisat tasangot. Baikal-järven pikkusisko Khövsgöl on antanut nimensä koko seudulle, ja se on Mongolian tasavallan pohjoisosien kauneimpia luonnonmaisemia.

Poroja Khövsgölissä asuu seitsemättä sataa, kameleita yli kaksi tuhatta. Hevosia maisemissa liikkuu 150 000 yksilöä. Alueella puhutaan useampaa kieltä, ja siellä asuu monia pieniäkin etnisiä ryhmiä, mutta yleiskieli on mongolia.

Talli ja hevosenpito

Tulee…

Henkilökunta

Meillä on muutamia vakiratsastajia ja oppaita.

Vaellusopas Nergüi on 41-vuotias tummatukkainen mongolialaismies, joka on istunut satulassa ensimmäistä kertaa vuoden vanhana. Hänen perheensä ja hänen veljensä perhe ovat Tsingis Derbyn hevoslauman omistajat. Nergüi tuntee Khövsgöl-järven ympäristön kuin omat taskunsa, ja vaikka onkin melko vähäsanainen ensitapaamisella, se johtuu lähinnä ontuvasta kielitaidosta. Jos mukana on tulkki, Nergüi innostuu tarinoimaan usein enemmänkin.

Suosikkihevoset: Orit, keltainen peitsari ja valkoharja. Myös ruunikonkirjava tamma.

Ratsastaja Erslen Borisovna Gondyrova on 25-vuotias punapää, jonka isä on udmurtti ja äiti työn perässä muuttaneita Khövsgölin tyttöjä. Erslen on ympäristötieteen maisteri ja matkaratsastaja, joka valmistui hiljattain Udmurtian yliopistosta. Koulut käytyään hän muutti takaisin äitinsä kotiseuduille Mongoliaan, ja pestautui meille töihin niin tilan turistitoiminnan kestävyyden kehittäjäksi kuin myös hevosia treenaamaan. Erslenillä on henkilökunnan paras englannintaito.

Suosikkihevoset: Valkoharjainen ori, punainen ja hiljainen tamma, punainen ja rintapuolelta valkea ruuna, sekä se venäläinen akhaltek.

Ratsastaja Tsegtseg on isänsä puolelta paikallista dukha-vähemmistöä, joka tunnetaan yleisesti poropaimentolaisina. 18-vuotias tyttö on käynyt koulunsa Mörönissä, Khövsgölin pääkaupungissa, ja ratsastanut hevosia ja poroja vähintään yhtä nuoresta kuin Nergüi. Pienikokoisena ja räväkkänä Tsegtseg on tallin väestä paras kilpailemaan erilaisissa peitsijuoksuissa Tsingis Derbyn hevosilla, ja hän osaa mongolian ja dukhan kielen lisäksi hieman englantia ja venäjää.

Suosikkihevoset: Harmaa kissankirjava tamma ja kaikki porot.

Ratsastaja Nikolai Nikolajevitsh Jeltsin opiskeli restonomiksi treenatessaan samalla askellajiratsastusta, osti islanninhevosen Moskovaan, sai töistä ja hevosenpidosta burnoutin, ja suuntasi niine hyvineen aasianreissulle. Päätyi lopulta Mongoliaan. Tätä nykyä 33-vuotias vaaleatukkainen venäläismies on vastuussa Tsingis Derbyn vieraanvaraisuuspuolesta ja siitä, tölttääkö tai passaako yksikään meidän hevosistamme niin, että niitä kehtaisi esitellä ARJ:n monirotuluokissa pohjanhevosten tai buurinhevosten rinnalla.

Suosikkihevoset: Oma islanninhevostamma Sól frá Himinborgi

Lisatietoa….