Karja

Tsingis Derbyn muun karjankasvatuksen esittely on tulossa ennemmin tai myöhemmin.

Emme suinkaan puhu nyt lehmistä, ne ovat näissä oloissa usein hieman surullisia otuksia. Hevosten lisäksi Tsingis Derbyn mailla laiduntaa poroja ja kameleita. Ja mikä se elon määrä on? Kyllä ne meilläkin kahden puolen puuta juoksevat.

Mongolialaiset eivät ole Mongolian ainoa kansa, eikä myöskään Tsingis Derbyn henkilökunnan ainoa kansallisuus. Dukhat ovat perinteisesti olleet poropaimenia, kuten vaikkapa saamelaiset, jakutit tai hantitkin, ja dukhat tunnetaan myös pororatsastajina – väki on lyhyttä ja porot usein suomalaisia poroja hiukan korkeampia. Tietysti elikoita myös lypsetään, niiden sarvet kerätään vuosittain, ja ne laitetaan teuraaksi, kun aika tulee.

Poroilla osallistutaan Virtuaalisen Poronhoitoyhdistyksen kilpailuihin ja tapahtumiin, ja niistä on mahdollista pyytää tilauskasvattia kuten hevosistakin. Kameleistakin saa tarvittaessa kysellä tilausvasikkaa.
Kasvattajanimeksi voi naurun nimeen laittaa vaikka “Derbyn X” tai “Derby X”. Nimeäminen tulee vähän summanmutikassa monella eri kielellä, koska mitään oikeitä nimikäytäntöjä tällaisille sarvipäille nyt ei ole. Hevosia, poroja ja kameleita pidetään kaikkia meillä samanlaisissa vapaissa laumoissa keskenään, kuten kuuluukin, ja tarvittaessa kaikki erottelu tapahtuu ratsain.

Hirvaat ja härät

evm. Ural / täysvalkko
1-pv. Derby Gorets / vaaleanharmaa suivakka

Vaatimet

evm. Baikal / tummanharmaa
2-pv. Naavisemon Tamminopsa / tummanruskea + kirjonokka

Vasat