Chyraa-Khoor

Tsingis Derbyn hevoslauman isäori 2017 –

“Keltainen peitsari”
Rekisteri- ja kilpailunimi Chyraa-Khoor
Syntynyt 30.5.2013, ikääntyy satunnaisesti
8-vuotias ori, sk. 139 cm
Rodultaan mongolianhevonen
Viisikäyntinen (töltti ja peitsi/liitopassi)
Ruunivoikonhallakko (Ee Aa Dd nCr)
Omistaja J. / VRL-13777
Painotuslaji matkaratsastus, askellajiratsastus

virtuaalihevonen
VH18-299-0001

i: Quva-Qaligün
135 cm mongolianhevonen, ruunivoikonhallakko
ii: – 139 cm, mong rnhkko
ie: – 132 cm, mong crem
e: Qaltar
139 cm mongolianhevonen, liinakkorautias
ei: – 139 cm, mong prt
ee: – 141 cm, mong m

Sukuselvitys tähän.

Luonnekuvaus

Tämä se on ori jos joku – äänekäs ja vahvaluonteinen, paksukaulainen ja pitkäjouhinen. Sellainen, joka laukkaa ja peitsaa ja hyppääkin kuin arokauris, jos tarve sitä vaatii. Chyraa-Khoor ei ole asiakaskäytössä, mutta se näyttäytyy mielellään kilpailuissa, jos päivä on hyvä – silloinkin kyllä ainoastaan hevostaiturimme Nergüin ratsastamana, joka ainoana pärjää orin kanssa.

Kyseessä ei ole huonotapainen tai kouluttamaton hevonen, ainakaan Tsingis Derbyn mittapuulla, mutta tällä tapauksella on ehdottomasti oma mielipiteensä maailman menosta. Se ottaa tammalaumansa puolustamisen aika tosissaan, ja pitää ääntä, jos toinen ori tai liian röyhkeä ruuna osuu lähelle. Se on kuitenkin perusluonteeltaan aika rauhallinen, ja varsinkin parhaille hevosystävilleen jopa leppoisa rapsutuskaveri.
Jaksaa tämäkin hevonen kyllä käsiteltäessä olla ihan nätisti – se tietää, että töiden jälkeen pääsee takaisin laitumille. Se asuu ulkona ja vartioi laumaansa, mutta tunnistaa kyllä tutut ratsukot, ja antaa napata itsensä kiinni. Se osaa seistä sidottuna, eikä pukittele satulaa kamalasti, mutta tottumaton saa ehkä parhaan kokemuksen ihan vain katselemalla keltaista oria hyvän välimatkan päästä.

Chyraa-Khoor on hyvin perinteinen mongolianhevonen: sen kanssa tulee parhaiten toimeen ratsastaja, joka antaa sen valita miten kuljetaan, ja päättää itse ainoastaan päämäärän. Muotoonratsastuksesta tai tiukasta kontrollista on aika turha uneksia. Orilla on kuitenkin sitkeyttä, luotettava työmoraali, kiva hyppytyyli ja komeat askeleet. Se ansaitsee kaiken saamansa kehun tilan omistajilta.
Ori kulkee lähes poikkeuksetta peitsaten – hiljempaa tölttiä tai kovempaa passia tilanteen mukaan – joten se on todella mukava matkustaa. Se valikoi varmimmat jalansijat itse, mutta kuuntelee apuja vauhdin suhteen, ja pysähtyy käskystä tarvittaessa kuin seinään. Se ei hämmenny komeampienkaan päitsien tai satuloiden ripustamisesta ylleen, ja odottaa selkään nousevaa ja jalkautuvaa ratsastajaa, jos alkutaipaleen kinastelut on jo käyty, ja ratsastaja on päässyt orin kanssa yhteisymmärrykseen.

Jälkeläiset

Kaikki vuoden 2017 varsat ovat tämän orin jälkeläisiä. Tähän on linkattu vain ne, jotka eivät asu Tsingis Derbyn laumassa.

03.10.17 – r. Jeger-Galtar / Tsingis Derby / e. Cag-Keger
28.05.17 – o. Keger / myynnissä / e. Cag-Keger

Kilpailutulokset

Tähän on merkattu vain sijoitukset. Tulee.