Cag-Keger

“Valkopää ruunikko”
Rekisteri- ja kilpailunimi Cag-Keger
Syntynyt 1.5.2012, ikääntyy satunnaisesti
7-vuotias tamma, sk. 145 cm
Rodultaan mongolianhevonen
Viisikäyntinen (töltti ja peitsi/liitopassi)
Ruunikko suomenkirjava, herasilmät (Ee AA nSw)
Omistaja J. / VRL-13777
Painotuslaji matkaratsastus, askellajiratsastus


kuva © Lynn (laukka), J. (pääkuva)
virtuaalihevonen
VH18-299-0003

i: San-Khoor
141 cm mongolianhevonen, rautiaansuomenkirjava
ii: – 139 cm, mong mskrj
ie: – 142 cm, mong rt
e: Ana-Khulan
143 cm mongolianhevonen, ruunihallakko tiikerinkirjava
ei: – 144 cm, mong hkkotkrj
ee: – 141 cm, mong rn

Vaaleanruskea emänisä “San-Khoor” jätti kaikille varsoilleen isoja merkkejä, ja oli itsekin isokuvioinen suomenkirjava, mutta jo vanha ori, kun Cag-Keger syntyi ja ostettiin Tsingis Derbyyn. Villiaasin värinen ja takapuolestaan täplikäs “Ana-Khulan” on emätamman tehtävistään huolimatta isäntäperheen parhaita tölttääjiä, jonka varsat otetaan usein mukaan kilpapaikoille. Sellaisessa tilanteessa Cag-Kegerkin löytyi ja päätyi kaupan.

Luonnekuvaus

Cag-Keger on tammoista säpäkkäluonteisin, ja iso lyhty erottaa sen muista ruskeista poneista helposti laitumellakin. Se on reipas ja itsepäinen, eikä malta yleensä pysyä aloillaan selkäännousua tai muutamaa harjanvetoa kauempaa – jos sitäkään. Se on kuitenkin hiljainen ja periaatteessa ihan ystävällinen hevonen, omalla välinpitämättömällä tavallaan. Se pitää huolta pienemmistään ja muista lauman tammoista, mutta tyytyy olemaan tammaporukan kakkonen, eikä yritä kiilata vanhimman tamman ohi. Vielä.

Taluttaessa tätä tammaa otetaan joko mukaan toinen hevonen ankkuriksi, tai sitten talutetaan kuolain suussa. Se ymmärtää kyllä, mihin suuntaan pyydetään, mutta yleensä sitä ei kiinnosta lainkaan, ja se tuppaa kävelemään päin ja astumaan taluttajansa varpaille, kun jossakin muualla olisi jotakin paljon kiinnostavampaa tekemistä. Jos sen saa sidottua kiinni tai jopa karsinaan asti, se odottaa kyllä varustamiseen asti. Sitten ongelmat alkavat uudelleen.
Yleisesti voi sanoa, ettei Cag-Keger tee pahaa, muttei missään nimessä myöskään sovi ensikertalaisen ratsuksi. Ja nyt puhutaan ensikertalaisesta mongolianhevosten kanssa – mikään kokemus ei valmista tamman liukkaaseen venkoiluun ja pahansisuiseen mulkoiluun, kun sille laitetaan satulaa. Pyytäkää tallihenkilökuntaa avuksi valmistautumiseen, jos vedätte lyhimmän tikun ja joudutte sen kyytiin.

Ratsastajan täytyy olla tasakätinen ja pitää oma tasapainonsa kunnossa, sillä turhaa pomppimista tai nykimistä tamma ei siedä nimeksikään. Se on vauhdikas jo valmiiksi, ja kulkee lähes poikkeuksetta passissa tai laukassa. Lisäpippuria ei tarvita hötkymisellä, sillä silloin lentää selästä jossakin äkkikäännöksessä tai pukissa. Mikäli oma istunta on epävarma, kannattaa noudattaa mongolialaista mallia ja könöttää kevyessä istunnassa aina, kun vauhti on lampsivaa käyntiä nopeampaa. Ärähtelykään ei kannata, sillä tamma säikkyy usein kovia ääniä, ja vastaa niihinkin sivuloikalla.
Ja esteet, niidenkin eteen se pysähtyy mielellään. Kunhan ratsastaja on ensin keikahtanut yli ja näyttänyt että maa kuopan tai ojan tai puunkarahkan toisella puolella on yhtä tukevaa kuin tälläkin puolen, tamma seuraa perästä nätillä ja pontevalla aasinloikalla.

Jälkeläiset

Kaikkien vuoden 2017 varsojen isä on Chyraa-Khoor.

03.10.17 – r. Jeger-Qaltar / Tsingis Derby
28.05.17 – o. Keger / myynnissä
28.04.16 – o. Bugural / myynnissä / i. Morozhnyij

Kilpailutulokset

Tähän on merkattu vain sijoitukset. Tulee.

26.01.18 – ARJ – 3-käynti, ryhmä 2 – Vindhani – 1.
26.01.18 – ARJ – 4-käynti, ryhmä 2 – Vindhani – 4.
28.01.18 – ARJ – 5-käynti, ryhmä 2 – Vindhani – 1.