Hevoset

Orhi kantaa mukanaan toisten hevosten henkeä ja sisua, ja henki asuu sen tuuheassa harjassa.

Perinteisesti mongolianhevosia ei “nimetä” samalla tavalla kuin länsimaalaisia, mutta tokihan sitä aina tulee tuttuja suosikkihevosia jotenkin eroteltua. Yleensä hevoset tunnistetaan puheessa niiden värien ja merkkien perusteella – hiirakko tähtipää, paksuhäntäinen, ja sen tammavarsa, tähtipää karhunruskea.

Hevosemme elävät ympärivuotisesti ulkona, ja kulkevat vapaina omassa laumassaan. Parhaat ja tärkeimmät työratsut sekä nuoret hevoset asuvat laitumilla lähempänä tallia. Joka kesä lauma paimennetaan kokoon ja uudet varsat lasketaan. Vapaana kulkeville hevosille on tarjolla tilavia avopihattoja pahan sään sattuessa, mutta alkukantaisena rotuna mongolianhevonen ei juuri kaipaa ylimääräistä suojaa.

Kauden jalostusori

Hyvällä orilla on paksut kulmat ja haukan silmät, ja sillä on lihaksikas kaula. Sen lautaset ovat paksut ja pyöreät, ja sillä on leveä rintakehä, ja kun se hirnuu, sen ääni on kuin maakotkan kirkunaa. Laumassaan orin tunnistaa sen pitkästä harjasta, jota ei koskaan leikata.

Chyraa-Khoor / keltainen peitsari
[kuva]
Tutustu oriin!

Kilpahevoset

Samoistakin vanhemmista tulee varsoja, jotka ovat toistaan parempia eri asioissa. Osa on hyviä ratsuja, osa paimenhevosia, ja osa juoksee kilpaa. Suurin osa kilpahevosista on ruunia tai jalostuskäytöstä väistyneitä oreja, joita ei pidetä laumassa. Rakkaimpiin työhevosiin kuuluu kuitenkin myös muutama nuori tamma, jos ne eivät sinä kesänä ole tiineinä.

mong r. Jeger-Qaltar / punakirjava rinnan puolelta

mong r. Saqhal Qaltar / kirjavapartainen

mong r. Solongo / monivärinen, näädänvärinen

mong t. Gyy Kheermaral / ruskea kuin naaraspeura

mong o. Delbuural / valkoharja

at o. Morozhnyij Bud-Bugural / tosi-harmaa

jak o. Veter / tuulahdus

Emätammat

Hyvällä tammalla on suuri pää, naaraspeuran korvat, sekä isot kaviot ja turpa. Se on herkempi ja kevytaskeleisempi kuin ruuna tai ori, ja sen silmät ovat syvät ja ääni ohut, korkea ja soiva.

marw t. Priya Indrina / syvyys

mong t. Jegerde-Nomkhun / punarautias ja hiljainen

mong t. Cag-Keger / ruunikko valkopää

mong t. San-Maral / vaalea peuranvärinen

mong t. Qaranggyi-Duh / tummaotsainen

mong t. Gyy-Qara / musta tamma

mong t. Irbhes Sagaral / hallava tiikeri